Hoe wordt het Zandsculpturenfestival op het strand van Oostende opgebouwd?

Ook deze zomer zijn de beroemde Disney-zandsculpturen te bewonderen op het zandsculpturenfestival Sand. Trek jij ook naar het strand van Oostende?                                                                                                       
Naar jaarlijkse gewoonte is het Zandsculpturenfestival één van de grootste toeristische activiteiten aan de Belgische Kust. Het lokt duizenden kijklustigen naar Oostende.
Alexander Deman (43) organiseert al 20 jaar het zandsculpturenfestival aan de Vlaamse kust. Zijn team van 32 artiesten beeldhouwen 7.000 ton zand – ofwel 240 vrachtwagens zand – tot een Disney-spektakel met 80 scènes: Disney Sand Magic.
 
Wij gingen eens kijken op de werf op het strand van Oostende.

Opbouw van Disney Zandsculpturenfestival in Oostende

Hoe realiseren hij en zijn internationale team dit?
Storm mee het strand op en volg hen in deze blog:

07:30. Ontbijten met zicht op zee 

“Het hele team logeert in het Acces Hotel in Oostende”, zegt Alexander Deman. “We staan op en ontbijten samen, wat een kleurrijk en klankrijk begin van de dag is. Onze 32 zandartiesten komen namelijk uit tien verschillende warme landen: Mexico, Australië, Spanje, Italië…”

08:30. Werken op strand van Oostende

“Ons werkterrein van 10.000 vierkante meter is maar drie minuten wandelen. Daar starten we elke ochtend met koffie op het strand. Elke artiest werkt aan een van zijn vier beelden, aan een tempo van ongeveer één beeld per zes dagen. Eerst werd het zand uit Waals-Brabant machinaal aangestampt in houten bekistingen, tot keiharde zandblokken.”

09:00. Muisstil zandsculpturen boetseren

“We overleggen niet meer over wie welk beeld gaat creëren. Iedereen ontving de 3D-plannen en zijn tekeningen al in maart. Muisstil boetseren ze met grote scheppen of kleine kleibeitels.”

13:00. Pauze aan het buffet

“We lunchen samen, uitgebreid en warm net als ‘s avonds. In het restaurant wacht ons een groot buffet. Deze maand vermageren we alvast niet. Belangrijker is kracht opdoen om nadien het arbeidsintensieve werk weer aan te kunnen.”

18:00. Zwemmen in zee

“Na het werk duiken we met z’n allen de zee in om het zand van achter onze oren te spoelen. We drinken een pintje en genieten van het samenzijn. Nog later op de avond spelen we gitaar, zingen Italiaanse, Russische en Spaanse volksliedjes, tekenen en wisselen ervaringen uit.”

Meer info over Disney Sand Magic

Hier vind je meer info over de toeristische trekpleister Disney Sand Magic
© Dit artikel is geschreven voor Appartement met zeezicht SeaMore door Freelance journalist Hans Hermans