Zeehonden kijken in Oostende. Ja, dat kan je!

Zeehond oostende appartement zeezicht

“We zien een zeehond vanuit je appartement!” Dat sturen onze gasten ons regelmatig. Want ja, er zijn steeds meer zeehonden in Oostende. En ze laten zich zien. We verhuren niet enkel het Appartement en de Loft met zeezicht… ook met zeehondenzicht.

 

Eerst een waarschuwing omdat we regelmatig gebeld worden over zeehonden. Spot je een zeehond? Laat het dier dan met rust. De kans is groot dat het gewoon ligt te rusten op het strand of het strandhoofd. Als je denkt dat de zeehond in nood verkeert of ziek is, bel dan naar:

Zeehonden in Oostende kijken doen onze gasten steeds vaker. Het Klein Strand aan de Strekdam is een populaire rustplaats voor de zeedieren.

En ze leggen zich vaak op de golfbrekers of strandhoofden in ons rustigere deel van Oostende (Lees 5 troeven van onze locatie op de Zeedijk in Oostende).

Omdat het Appartement en de Loft die we verhuren een frontaal zeezicht hebben, kan het jou misschien ook wel lukken om zeehonden te spotten.

Zeehonden in Oostende. Met dank aan © Willy Bauwens

Zeehonden liggen op strand of golfbrekers

Een zeehond in Oostende verzamelt al snel een groep kijklustigen rond zich. Wanneer deze rust op een strandhoofd of op het strand, trekt het zwart-grijze dier meteen de aandacht. Een paar enkelingen naderen zo dicht mogelijk om een leuke foto te nemen.

Maar net dit is niet de bedoeling. Zeehonden op het strand of golfbrekers moeten met rust gelaten worden. Ze liggen daar om uit te rusten. Dat doen ze ook het liefst zonder mensen en honden rond zich.

De stad vraagt minimum 20 meter afstand te houden zodat je de dieren niet stoort. De balkons van onze huurappartementen zijn dus een prima plek om naar zeehonden te kijken. Breng zeker je verrekijker mee!

Zeehond oostende appartement zeezicht
Nieuwsgierige zeehonden. Misschien duiken ze wel naast je op tijdens de heel rustige dagen aan zee. © Foto Unsplash

Soms zwem ik met zeehonden in zee

Zwemmen met zeehonden is geen toeristische attractie in Oostende, zoals fietsen en gocarts rijden in Oostende. Maar toch overkomt het me gewoon af en toe in het voorjaar of het najaar.

Als de zee rustig is en er niet geen andere baders zijn, duikt er wel eens een kopje naast me op.

Zwemmen-Oostende-avond-zeehond-zwart-kopje
De zeehond was redelijk dichtbij in de zee. Maar natuurlijk nauwelijks zichtbaar op foto 😉 © Foto Hans Hermans

Die eerste keer zei ik: “Hallo zeehondje”. En legde me weer op het water. Even later zag ik links van me datzelfde kopje. Nieuwsgierig loensde het naar me. 

Ik zwom naar rechts. En de speelvogel kwam daar boven water. Ik zwom naar links en net dat deed die zeehond ook. Straf. Dit wil ik op foto hebben.

Ik zwom naar het strand  en naam mijn GoPro. Net voor ik terugliep naar het water, zat dat zeehondje ook aan de waterlijn op het strand. Hij of zij wachtte me op. 

Het kwartier dat volgde, was onbeschrijflijk. Je leest er meer over in mijn Pleidooi: Waarom ik vaker wil zwemmen in open water op Kanotips.be

Hou je hond aan de leiband

Opgelet! Zeehonden en honden zijn geen vrienden. Zeehonden geven een specifieke geur af waarop honden sterk kunnen reageren.

Om te voorkomen dat viervoeters op de zeehonden toelopen, moeten ze  op het Klein Strand aan de leiband. Want dit strand is een populaire rustplaats voor de zeedieren.

Volg deze verplichting. Want zo bescherm je ook je eigen huisdier wanneer je met je hond verblijft in het appartement met zeezicht.

Meestal is er geen probleem en vluchten de zeehonden snel het water in. Maar sommige grotere exemplaren durven zich ook te verdedigen en bijten terug.

zeehond op het strand Oostende
Een zeehond op het strand van Oostende. Opgelet! Houd altijd 20 meter afstand en je hond aan de leiband. © Foto Shutterstock

Bel het zeehonden-team

Als je een zeehond spot, vraagt het zeehondenteam hen te bellen. Bel het North Seal Team op +32 491 74 32 78

Ze komen dan kijken of het dier in goede conditie is. En ze houden de kijklustigen op afstand. Wanneer een zeehond ziek of gekwetst is, neemt dit team contact op met Sealife in Blankenberge. Daar kan het diertje worden opgenomen ter verzorging.

Wanneer je de mooie zeehonden op het Klein Strand aan de Strekdam ziet liggen, hoef je niet te bellen. Dat zegt ook de banner die je als voorbijganger informeert over de zeedieren. En dat strand is al afgesloten voor toeristen en honden.

Comments are closed.