De Panne toeristische tips

Jong en oud reizen naar De Panne voor Plopsaland. Toch is de laatste grote Belgische kustgemeente voor de Franse grens veel meer dan een pretpark. In dit artikel onze troeven van De Panne.

ACTIVITEITEN

De Panne, een vierseizoensgemeente

VLOT BEREIKBAAR

Vind de gratis parkings

KINDEREN

Meer dan Plopsaland

Naar De Panne vanuit het vakantieappartement in Oostende

Tijdens onze verblijven aan zee reizen we regelmatig naar andere kustgemeenten. Anke en ik houden van afwisseling, zolang de zee en het strand maar in de buurt zijn. De Belgische kuststeden en gemeenten hebben dan ook elk hun eigen charme en troeven. Overal vind je activiteiten, wandelingen en bezienswaardigheden. Op 1, 2, 3 zijn we met de kusttram elders aan zee. Leve De Lijn! En de regelmaat waarmee de tram aan onze kust rijdt. Zo dompelen we ons regelmatig en zorgeloos een dagje onder in een andere sfeer en omgeving. Misschien vind je ook iets leuk tussen de activiteiten die wij graag doen in De Panne?

De Panne is een vierseizoenengemeente

Oostende, waar wij ons Appartement en Loft op de Zeedijk verhuren, ligt pal in het midden van de Belgische kustlijn. De Panne situeert zich tegen de Franse grens en is de meest zuidelijke badplaats aan de Belgische Kust. De gemeente van 11 000 inwoners is uitgegroeid van een vissersdorp tot een toeristische badplaats met een sterke eigen identiteit. Zelf noemt De Panne zich een vierseizoenengemeente. Er is altijd wel iets te doen. Ook in de winter is een strandwandeling heerlijk!

Verrassende ontdekking

We vonden de Dumontwijk een leuke ontdekking. Een wandeling in de kleine straatjes voelt aan als een flits terug in de tijd. De goeie oude tijd, zullen sommigen denken. Het kusttoerisme was nog niet zo uitgebouwd als vandaag. Er was nog plaats voor grote villa’s in de duinen. De Dumontwijk biedt een grote staalkaart van kustarchitectuur van eind 19de en begin 20ste eeuw. De villa's en cottages werden gebouwd in de Belle époque-stijl. Mooi is hoe ze tot op vandaag bewaard werden, dankzij de vele renovaties. De meeste villa’s zijn zelfs beschermd sinds 1995. Ontdek dit pareltje van architecturaal erfgoed tijdens de Erfgoedwandelroute of via één van de geleide wandelingen. Het citygame Rosalie is de leukste manier om de pittoreske en verkeersluwe Dumontwijk met kinderen te ontdekken. Bekijk alvast de trailer van het digitale spel dat werd ontwikkeld door Toerisme De Panne.

de-panne_rosalie_spel
Video afspelen

Met dank aan Jacques Lecleire, voor het filmpje

Wandelen in De Panne

Als we gaan wandelen in De Panne beginnen we steevast aan zee. Of wat dacht je? Er gaat weinig boven een langgerekte strandwandeling 😉 Maar er is meer: - het uitgestrekte Westhoekreservaat, - de waardevolle fossiele duinen van Cabour, - de Oosthoekduinen, - het Houtsaegerduinen natuurreservaat - het rustige Calmeynbos, - de vijvers Markey in het mooie Adinkerke Wij en vele andere wandelaars brengen er de mooiste uren door. Elk seizoen kleuren de reservaten, de bomen, het groen en de zee anders. Informeer je zeker ook over het mindermobielenpad als je minder te been bent of met een buggy of rolstoel op pad bent.

De Panne biedt plezier voor kinderen

De meest populaire attractie voor kinderen hoeven we je niet voor te stellen. Plopsaland, het themapark van Samson en Gert, K3, Maya De Bij en hun vriendjes. In 2015 openden Samson en zijn vrienden Plopsaqua. Dit waterparadijs met supercoole waterattracties is voor durvers en pleziermakers. Misschien vind je via deze link wel een korting op het toegangsticket. Andere activiteiten voor kinderen in De Panne: - een kinderboerderij - citygame Rosalie - bowling - skatepark - speeltuinen

Je volgende vakantie in Oostende? Bekijk nu....

De Panne is vlot bereikbaar

De Panne ligt helemaal tegen de Franse grens. Dit neemt niet weg dat het vanuit Oostende prima te bereiken is. Wij nemen meestal de kusttram. De dichtstbijzijnde halte Oostende Northlaan ligt op slechts 5 minuutjes wandelen van ons Appartement-met-zeezicht. In het hoogseizoen is er elke 10, 15 of 20 minuten een tram. In het laagseizoen om het half uur. Met een rittenkaart of dagpas reis je gemakkelijk de hele Belgische kust af. Van Knokke helemaal aan de Nederlandse grens tot De Panne aan de Franse grens is dat een rit van maar liefst 2,5 uur. Grappig is dat je de rit ook van achter je computer kan maken met dit YouTube-filmpje Met de Hermelijn van De Panne naar Oostende.

Gratis parkeren in De Panne

Net buiten het centrum van De Panne liggen gratis randparkings. Je kan er de wagen voor onbepaalde tijd parkeren: - Keesjesdreef (zijweg Veurnestraat) - Koningsplein (tussen Westhoeklaan en Koninklijke Baan) - Dynastielaan (met uitzondering van gedeelte vanaf rotonde Esplanade tot H. Consciencelaan) - Nieuwpoortlaan (gedeelte tussen Koksijde en Canadezenplein) In dit artikel delen we wat wij leuk en interessant vinden in De Panne. Ben je nog op zoek naar meer bijzonderheden en toeristische attracties in deze kustgemeente? Die vind je op de website van de toeristische dienst van De Panne.

Vragen? Reserveren?

Anke en Hans verhuren hun twee verblijven op de Zeedijk in Oostende. Reserveer het Appartement of de Loft voor jouw volgende vakantie.

Kusttram_nieuw_de lijn
Kusttram info
Zeedijk_Strand_fietsen
Fietsen in Oostende
Arne-Quinze_oostende_blokken
Zeedijk Oostende
honden-toegelaten-appartementverhuur_oostende1
Honden toegelaten