Hoe kustbescherming je strandvakantie in Oostende ingrijpend verandert tegen 2060. 5 verbeteringen door Plan Zeewaarts

Kindje speelt op het strand

Het zeezicht vanuit het Appartement-met-zeezicht gaat ingrijpend veranderen de komende decennia. Maar geen nood! Want de kustbescherming tegen de stijgende zeespiegel levert onverwachte verbeteringen op voor je vakantie aan zee. Ontdek 5 verrassingen van Plan Zeewaarts voor je vakantie met zicht op zee.

In deze blog lees je over de ingrijpende veranderingen aan het strand van Oostende die het Vlaams kustbeschermingsplan ‘Plan Zeewaarts’ met zich meebrengt.

Maar eerst even kort. Wat is plan Zeewaarts precies?

Wat is plan Zeewaarts?

Plan Zeewaarts is het plan waarmee de Belgische Kust zich wapent tegen de stijgende zeespiegel. Voorheen was het één van de toekomstvisies voor onze kust. Recent werd het geselecteerd als hét toekomstplan om onze kust en het hinterland te beschermen tot 3 meter zeespiegelstijging.

Deze video legt het plan Zeewaarts helder uit

De voornaamste doelen zijn

  1. de veiligheid vergroten,
  2. het achterland droog houden,
  3. nieuwe ruimte creëren voor recreatie, natuur en energievoorzieningen.

Deze doelen worden tegen 2060 gerealiseerd door het verhogen en verbreden van duinen en dijken, en door het strand 100 meter zeewaarts te verschuiven.

5 verbeteringen dankzij strijd tegen stijging van de zeespiegel

Welke verbeteringen levert dit plan tegen de stijgende zeespiegel op voor vakantiegangers? Hoe dragen de ingrijpende veranderingen bij aan een betere strandervaring? Hoe zal het de natuurbeleving intenser maken voor huurders van onze appartementen?

Als we het recent goedgekeurde Plan Zeewaarts doorgelichten, vinden we minstens vijf verbeteringen voor je zeezicht en ons strand.

Ook voor wie niet houdt van veranderingen hebben we goed nieuws. Je hebt tijd om te wennen aan de plannen. De aanzienlijke transformatie verwachten we pas tegen 2060.

Verbetering 1. Stranden blijven groot ondanks stijging zeespiegel

De verwachte stijging van de zeespiegel zou heel wat stukken strand van onze Belgische kust afsnoepen. Maar dankzij het Plan Zeewaarts verkleinen de stranden niet. Integendeel, hier en daar krijgen vakantiegangers meer strand.

Dit strand zal wel verschuiven. Want een belangrijk kenmerk van het Plan Zeewaarts is de verschuiving van de hoog- en laagwaterlijn met gemiddeld een honderdtal meter richting zee.

opa met kleinkind speelt op strand

Hierdoor blijft het natte strand, oftewel het gebied tussen de hoog- en laagwaterlijn, even breed als vandaag.

Ook het droge strand zal minstens even breed als nu blijven. Op vele plaatsen wordt het zelfs iets breder. Voor ons appartement zal er dus méér droog strand zijn dan op heden.

Verbetering 2. Hoger strand en duinen beschermen tegen overstromingen

Naast de verschuiving van de waterlijnen wordt het strand ook stap voor stap verhoogd. Hierdoor worden de dijken en appartementen beter beschermd tegen overstromingen en stormschade.

Daarbij wordt er ruimte gecreëerd voor bijkomende kustbeschermingsmaatregelen zonder dat het strand kleiner wordt. Denk aan het aanleggen van duinen, dijken of hybride maatregelen die een combinatie van beide zijn.

De hogere duinen en dijken werpen alvast een buffer op tegen de wind. Hierdoor zal je vaker uit de wind kunnen wandelen en genieten op de dijk. Ook op het strand zal je gemakkelijker een windvrij plekje vinden.

Benieuwd naar wat Zeewaarts brengt voor Oostende?

Verbetering 3. Nieuwe duinen trekken extra natuur aan

De hogere duinen creëren ook een heel mooi natuurlijk zicht vanuit onze appartementen. Het strakke strand zal op termijn vervangen worden door een strook met glooiende duinen, wiegende grassen en een meer gevarieerd landschap. Wat een uniek zeezicht zal dit opleveren!

De nieuwe duinen zullen uit zichzelf steeds aangroeien. En ook meer natuur aantrekken. Zie je binnenkort zeehondjes rusten in de duinen? Dat is zeker mogelijk. De dieren vinden vandaag te weinig rustplekken aan onze kust.

Kindje speelt op het strand
Speel je ooit in de duinen voor je appartement met zeezicht?

Als zeehonden op hun gemak zijn, laten ze zich ook graag zien. Houd wel altijd afstand. Zelfs als ze naast je in het water opduiken, zoals je leest in Zeehonden kijken in Oostende. Ja, dat kan je!

Hoe deze duinen zullen ontstaan en groeien, kan je nu al vlakbij gaan bekijken.

Wandel naar de eerste testzone tussen onze appartementen en Middelkerke. In Raversijde werden over een lengte van ongeveer 700 meter rijshouthagen en helmgras aangeplant voor de dijk.

Deze duinen groeien door de wind op een natuurlijke manier sterk aan met zand. Nu al zie je een mooie duinstrook ontstaan. Deze zorgt ervoor dat het zand op het strand blijft, wat een extra buffer vormt tegen het water en dus een goede zaak is voor de kustbescherming.

Verbetering 4. Creatieve invulling van multifunctionele dijk

Dankzij het Plan Zeewaarts wordt de breedte van het huidige droge strand behouden en zelfs vergroot op veel plaatsen. Dat las je hierboven.

De nieuwe dijk zal aansluiten op de bestaande promenade, dicht tegen de bewoning en in combinatie met een hoog en breed strand. Een andere mogelijkheid is een getrapte dijk, waarbij verharding en groen worden afgewisseld.

Wat gaan we doen met deze extra ruimte? Daarover kan je eens goed nadenken en dromen.

Meer ruimte om rustig te wandelen? Meer plaats om met gocarts te racen? Extra gezellige terrasjes naast de nieuwe duinen? Unieke verstopplekjes voor kinderen? Nieuwe avontuurlijke activiteiten?

In de plannen staat dat de extra ruimte op verschillende manieren kan worden ingevuld. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een multifunctionele dijk met sport- en recreatiefaciliteiten. Op andere plaatsen zal je gewoon lekker uit de wind kunnen zonnen.

Verbetering 5. Meer ruimte en rust voor vakantiegangers

Lig je vandaag soms op een overvol strand? En wandel je op een overvolle dijk? Dan zullen de nieuwe stranden en duinen voor meer ruimte zorgen.

Het gevolg? Meer vierkante meters voor jou, je kinderen, je windscherm en je strandspelen.

Familie wandelt op strand

Meer ruimte betekent meer rust en privacy. Meer plaats om met je vrienden en familie te wandelen, te spelen, te zwemmen en zandkastelen te bouwen.

Helaas moeten we nog tot 2060 wachten voordat het volledige Plan Zeewaarts gerealiseerd is.

Maar natuurlijk hoef je niet zolang te wachten om van de overheerlijke Belgische Kust te genieten.

Meer informatie over Plan Zeewaarts vind je op https://www.vlaanderen.be/kustvisie

Comments are closed.