Het weer aan de Belgische kust kan soms grondig verschillen van het weer in het binnenland. Grijs in Gent of Antwerpen, maar misschien wel zonnig aan het strand.
Weet jij waarom?
5 weetjes over het weer aan de Belgische Kust.
Weetje 1.
Kust heeft speciaal microklimaat
“De Belgische kust heeft een microklimaat”, schrijft Frank Deboosere op zijn blog. “Dat weten we al heel lang. Al meer dan een eeuw hebben waarnemingen aangetoond dat de kust koelere zomers heeft, zachtere winters, minder neerslag (behalve in het najaar) en meer wind.”
Weetje 2.
200 uur meer zon aan de kust
Een bijkomend effect van het microklimaat: meer zonneschijn. Op de pier van Zeebrugge meette weerman Frank Deboosere maar liefst 1843 uur zon in het jaar 2014. 120 km verder landinwaarts in Ukkel telde het KMI diezelfde periode 1634 uur zonneschijn. Ofwel 209 uur minder dan aan zee!
Weetje 3.
200 liter minder regen aan zee
Minder regen? Ja, dat ook. Het microklimaat zorgt voor beduidend minder buien en neerslag. Er valt op jaarbasis tot wel 200 liter minder water uit de hemel.
Weetje 4.
Microklimaat tot 20 km landinwaarts
Het microklimaat van de Kust strekt verder uit dan de Belgische kuststeden en -gemeenten. Het aangename klimaat laat zich tot wel 10 à 20 kilometer ver in het binnenland voelen.
Weetje 5.
Zeebries door opwarming strand
Waarom het vaak harder waait aan de Belgische kust dan in het binnenland? Dat hebben we aan de zeebries en landbries te danken. Een zeebries ontstaat wanneer de zon het aardoppervlak opwarmt. Maar omdat de opwarming van het land veel sneller gaat dan de opwarming van het strandwater, stijgt de lucht boven het land. Dit creëert een aanzuigeffect van de koudere lucht over het water. De wind kan tot wel 4 Beaufort waaien. ‘s Nachts ontstaat het omgekeerde effect. Al waait de landbries meestal maar aan een snelheid van 2 tot 3 Beaufort.
Welk weer is het vandaag en morgen in Oostende?
Check het op deze pagina over het weer in Oostende.
Leave a Reply